τ.2310 866636 / κ.6972 084242


ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Ταλαιπωρήστε από αλλεργίες, αλλά δεν έχετε μάθει, ακόμα, τι ακριβώς σας τις προκαλεί;
Υποφέρετε συχνά από ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κνιδώσεις και άλλες γενικευμένες αντιδράσεις;
Μην αφήνετε καμία αλλεργική αντίδραση να σας ταλαιπωρεί!

image-169374-allergies.jpg?1466085450030
Μπορείτε να τις ξεπεράσετε, αρκεί να μάθετε πιο ακριβώς αλλεργιογόνο (τρόφιμο, φυτό, έντομο, φάρμακο κ.λπ.) ευθύνεται για τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού σας.

Συμβουλευτείτε, σχετικά, το γιατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα διάφορα απλά τεστ που θα σας βοηθήσουν να… ανακαλύψετε τα ύποπτα αλλεργιογόνα, που σας δυσκολεύουν τη ζωή, ώστε να μάθετε να τα αποφεύγετε!
image-169308-168128-Line-Divider.png?1466063410960

Η αλλεργία εμφανίζεται μόνο στο δέρμα;

Η "αλλεργία" είναι μία προδιάθεση εσωτερική, συνήθως κληρονομική και μπορεί να εκδηλωθεί από διάφορα συστήματα: δέρμα και βλεννογόνους, αναπνευστικό (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα) ή οφθαλμούς (αλλεργική επιπεφυκίτιδα). Μπορεί να προκληθεί από φάρμακα, τρόφιμα, εξ επαφής ουσίες, καθώς και από εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (γύρη, σκόνη, πεύκα, αρωματικά λουλούδια, ακάρεα κ.λπ.).

Το έκζεμα θεραπεύεται;

Το έκζεμα είναι εξ ορισμού μία "χρόνια, κνησμώδης, υποτροπιάζουσα κληρονομική δερματοπάθεια" και δεν θεραπεύεται με την έννοια της εφάπαξ αγωγής κι εξασφάλισης της εφ' όρου ζωής ιάσεως. Εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου με υφέσεις και εξάρσεις. Ανάλογα με τους παράγοντες που το δημιουργούν (συνήθως ψυχολογικές διακυμάνσεις, καιρικές μεταβολές, εξ επαφής αλλεργικές ουσίες κ.λπ.) μπορεί να εμφανίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται τις περισσότερες φορές εύκολα.

Η κνίδωση πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται;

Η κνίδωση μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά αίτια! Τροφές, φάρμακα, εξ επαφής υλικά, εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (αρώματα, φυτά κ.λπ.) ή και φυσικά αίτια (ψύχος, ζέστη, νερό, σωματική άσκηση κ.λπ.). Το κάθε επεισόδιο είναι καλό να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με αντιισταμινικά χάπια ή και δίαιτα -για ένα διάστημα-, με αποφυγή τροφών πρωτεϊνικών με πολλά συντηρητικά, όπως και αλλεργικών φρούτων.

Είναι συχνές οι τροφικές αλλεργίες;

Αλλεργία στα τρόφιμα εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστηνα του ανθρώπου θεωρεί ως ξένα σώματα συστατικά τροφών (π.χ. πρωτεΐνες) και δημιουργεί αντίδραση εναντίον τους.  Έρευνες έχουν δείξει ότι μόνο 6% των παιδιών και 2% ενηλίκων πάσχουν από τροφική αλλεργία. Ούτε το ότι κάποιος είναι αλλεργικός σε μία τροφή σημαίνει ότι είναι αλλεργικός και σε πολλές άλλες τροφές. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε λιγότερες από τέσσερις τροφές.

Το παιδί μου είναι αλλεργικό. Ποιες τροφές πρέπει να προσέχω;

Τα βρέφη και τα παιδιά που είναι αλλεργικά στις τροφές παρουσιάζουν συνήθως αλλεργία στα: γάλα, αυγά, σιτηρά, σόγια, φυστίκια και στα προϊόντα τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά σε ξηρούς καρπούς (φουντούκια, αμύγδαλα κ.λπ.), ψάρια, οστρακοειδή. Τα παιδιά μεγαλώνοντας, ξεπερνούν τα περισσότερα. Αντίθετα, οι αλλεργίες σε φυστίκια και κάποιους ξηρούς καρπούς, ψάρια και μαλάκια διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Μπορώ με κάποιες εξετάσεις να δω σε τι είμαι αλλεργικός;

Υπάρχουν τρεις τύποι εξετάσεων που μπορεί να γίνουν:
- Ο πρώτος γίνεται με εξέταση αίματος κι αφορά αλλεργία σε τροφικές και εξ επαφής ουσίες (RΑST TEST) όπου ανιχνεύονται κάποιες ανοσοσφαιρίνες ειδικές για κάθε τροφή.

-Ο δεύτερος (PATCH TEST) είναι με επικόλληση ταινιών, που έχουν στην επιφάνειά τους αλλεργικές ουσίες, επί 48h και αφορά αλλεργίες σε εξ επαφής αλλεργιογόνα (υλικά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα και μας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις).

-Και ο τρίτος (SCRATCH TEST) γίνεται με σκαριφισμούς με βελόνη για ανίχνευση εισπνεόμενων αλλεργιογόνων, που διενεργεί ο Αλλεργιολόγος ή Πνευμονολόγος.