τ.2310 866636 / κ.6972 084242


ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤA

Τα κονδυλώματα είναι ιογενής λοίμωξη του δέρματος και των βλεννογόνων, που οφείλεται στο ιό HPV.
Υπάρχουν πάνω από 150 στελέχη του ιού, κάποια από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. 
Τα στελέχη HPV 16,18,31 και 45 είναι αυτά που σε μεγάλο
ποσοστό ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου της μήτρας(100%),πρωκτού(95%),κόλπου(65%),αιδοίου(50%)
και πέους(35%)

Μορφολογικά, είναι μικρές προεξοχές του δέρματος, συνήθως σαν κρεατοελιές («οξυτενή κονδυλώματα») ή σάν
ανάγλυφες ελιές και έχουν χροιά στο χρώμα του δέρματος ή καφέ. Επίσης, είναι ασυμπτωματικά.

Εντοπίζονται συνήθως στη γεννητική περιοχή (γεννητικά όργανα, εφήβαιο, πρωκτό, μηρο-βουβωνικές περιοχές) και μπορεί να προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες με την άμεση σωματική επαφή.
image-169308-168128-Line-Divider.png
Είναι αυτομεταδόσιμα και ετερομεταδόσιμα, αλλά η μεταδοτικότητα έχει σχέση με τη γενετική προδιάθεση του ατόμου απέναντι στον ιό και την άμυνα του οργανισμού (άτομα με κακό τρόπο ζωής, stress, ασθένειες, πλημμελή διατροφή κ.λπ. είναι περισσότερο επιρρεπή). Η προφύλαξη επομένως συνίσταται στην καλή άμυνα του οργανισμού και στη χρήση προφυλακτικού εν μέρει, καθόσον προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού  οφθαλμού, ενώ στις γυναίκες επιπλέον και με Pap-test.
Οι υποτροπές είναι το βασικό πρόβλημα της πάθησης.Οφείλονται σε ελλιπή θεραπεία,ελλιπή παρακολούθηση είτε σε επαναμόλυνση.Το σημαντικό στη θεραπεία είναι να θεραπεύονται ακόμη και οι υποκλινικές βλάβες που δέν φαίνονται με γυμνό
μάτι αλλά μόνο με μεγεθυντικό φακό! Εφόσον υπάρχει σταθερή σχέση πρέπει να εξασφαλίζεται η αποθεραπεία και των δύο πλευρών για να μήν επαναμολύνονται ο ένας απο τον άλλον.


Παρόλο που ο ιός από την πρώτη επαφή παραμένει στον οργανισμό του ασθενή εφ’ όρου ζωής, απαιτείται διάστημα 7, 8 και 9 ετών έως ότου αναπτυχθούν αντισώματα και ο ιός μεταπέσει σε λανθάνουσα μορφή, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Μέχρι τότε, ο κανόνας είναι οι υποτροπές.

Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε με τοπικά φάρμακα, είτε με επεμβατικές μεθόδους (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, laser). Το εμβόλιο στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένο μόνο για κορίτσια 12 έως 16 ετών (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής), για προστασία από τους τύπους HPV 6, 11, 16, 18.
image-169308-168128-Line-Divider.png?1466083964919