τ.2310 866636 / κ.6972 084242


ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤA

Τα κονδυλώματα είναι ιογενής λοίμωξη του δέρματος και των βλεννογόνων, που οφείλεται στο ιό HPV.
Υπάρχουν πάνω από 150 στελέχη του ιού, κάποια από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. 
Τα στελέχη HPV 16,18,31 και 45 είναι αυτά που σε μεγάλο
ποσοστό ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκίνου της μήτρας(100%),πρωκτού(95%),κόλπου(65%),αιδοίου(50%)
και πέους(35%)
Μορφολογικά, είναι μικρές προεξοχές του δέρματος, συνήθως σαν κρεατοελιές («οξυτενή κονδυλώματα»-
100% καλοήθη) ή σάν ανάγλυφες ελιές και έχουν χροιά στο χρώμα του δέρματος ή καφέ(επίσης,σε μεγάλο βαθμό,
καλοήθη). Συνήθως, είναι ασυμπτωματικά.
Συνήθως παράλληλα με τις ορατές βλάβες υπάρχουν πάντα και υποκλινικές βλάβες δηλ. βλάβες που δέν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλα μόνο με μικροσκόπιο ή κολποσκόπηση.Σημαντική βοήθεια στη διάγνωση μιάς υποκλινικής μόλυνσης προσφέρει η ανίχνευση του DNA του ιού με υβριδισμό που συγχρόνως μας πληροφορεί για
τον τύπο του HPV.
Η μεγάλη πλειοψηφεία των νέων γυναικών μολύνεται σήμερα απο κάποιουςHPV,ακόμα και ογκογόνους.'Αρα είναι πρωταρχικής σημασίας ο έλεγχος ρουτίνας του γυναικείου πληθυσμού για ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας.

Εντοπίζονται συνήθως στη γεννητική περιοχή (γεννητικά όργανα, εφήβαιο, πρωκτό, μηρο-βουβωνικές περιοχές) και μπορεί να προσβάλλουν άνδρες και γυναίκες με την άμεση σωματική επαφή.
image-169308-168128-Line-Divider.png
Είναι αυτομεταδόσιμα και ετερομεταδόσιμα, αλλά η μεταδοτικότητα έχει σχέση με τη γενετική προδιάθεση του ατόμου απέναντι στον ιό και την άμυνα του οργανισμού (άτομα με κακό τρόπο ζωής,άγχος,ασθένειες,πλημμελή διατροφή,κάπνισμα κ.λπ. είναι περισσότερο επιρρεπή). Η προφύλαξη επομένως συνίσταται στην καλή άμυνα του οργανισμού και στη χρήση προφυλακτικού εν μέρει, καθόσον προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού  οφθαλμού, ενώ στις γυναίκες επιπλέον  με Pap-test και συνδυασμό της κυτταρολογίας υγρής φάσης με HPV-test.
Οι υποτροπές είναι το βασικό πρόβλημα της πάθησης.Οφείλονται σε ελλιπή θεραπεία,ελλιπή παρακολούθηση είτε σε επαναμόλυνση.
Ειδική και μόνιμη θεραπεία για την HPV-μόλυνση δέν υπάρχει.Στην αγορά κυκλοφορούν τρείς τύποι εμβολίων για την πρόληψη απο την μόλυνση απο τους  HPV(διδύναμο,τετραδύναμο και εννιαδύναμο) Το τελευταίο κυκλοφόρησε το 2015 και προστατεύει απο τους τύπους 6,11,16,18,31,33,42,52 & 58 που είναι οι κυρίως ογκογόνοι.Ενώ στον γυναικείο πληθυσμό έχει επιβεβαιωθεί πλήρως η αξία του εννιαδύναμου εμβολίου,αυτό δέν είναι βέβαιο για τους άντρες,όπου απαιτείται περαιτέρω έρευνα.Το εμβόλιο θεωρείται ασφαλές.Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 12-26 ετών.Η μεγαλύτερη ηλικία δέν αποτελεί αντένδειξη.Στην ηλικία άνω των 26 ετών το εμβόλιο προφυλάσσσει απο νέες μολύνσεις και απο τη εμφάνιση κονδυλωμάτων που οφείλονται στους συχνούς και επικίνδυνους τύπους HPV.Σε ηλικίες άνω των 26 ετών ο εμβολιασμός συνιστάται συχνά σε περίπτωση πρωκτικής επαφής,ανοσοκαταστολής ή μόλυνσης με τον ιό HIV.
 Πολύ σημαντικό στη θεραπεία είναι να θεραπεύονται ακόμη και οι υποκλινικές βλάβες που δέν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά μόνο με μεγεθυντικό φακό! Εφόσον υπάρχει σταθερή σχέση πρέπει να εξασφαλίζεται η αποθεραπεία και των δύο πλευρών για να μήν επαναμολύνονται ο ένας απο τον άλλον.

Παρόλο που ο ιός από την πρώτη επαφή παραμένει στον οργανισμό του ασθενή εφ’ όρου ζωής, απαιτείται διάστημα 7, 8 και 9 ετών έως ότου αναπτυχθούν αντισώματα και ο ιός μεταπέσει σε λανθάνουσα μορφή, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Μέχρι τότε, ο κανόνας είναι οι υποτροπές.

Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων γίνεται είτε με τοπικά φάρμακα, είτε με επεμβατικές μεθόδους (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, laser). 
image-169308-168128-Line-Divider.png?1466083964919